RAOUL WALLENBERG-DÍJ

2014. Január 17-én a Jákim Stúdió Színházi Társaság, Raoul Wallenberg-díjat kapott.

 

A Raoul Wallenberg-Díj itt megtekinthető

NÉPSZAVA ; INFÓVILÁG CIKK Wallenberg-díj Jákim Stúdió

dij-atadas

VENDÉGPOSZT Muzslai-Bízik Benczétől

2014. február 11. kedd

A Jákim Stúdió Színházi Társaság Raoul Wallenberg díjat kapott

A Raoul Wallenberg Egyesület, a Raoul Wallenberg Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége idén polgárjogi aktivisták, példaértékű emberek, újságírók, s a nyíregyházi zsidó egyházközség Sőfár című lapja mellett, a Jákim Stúdiónak is Wallenberg-díjat adományozott 2014 január 17-én, a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

A Bíráló Bizottság a Díj átadásával etikai mércét és példát kíván állítani a magyar társadalmi és politikai közélet elé. Szeretnék elismerni azon személyek, szervezetek áldozatos munkáját, emberi, közösségi magatartását, akik tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak embertársaiknak a Magyarországon hátrányos helyzetben élők, a diszkriminációt elszenvedők érdekében.

Ugyanis a magyar társadalomban továbbra is élnek azok az ellentétek, amelyek megkülönböztetik az egyik embert a másiktól, annak függvényében, hogy milyen társadalmi csoporthoz tartozik. Az előítéletes magatartás, az intolerancia kiváltotta rasszista megnyilvánulások, indulatok sajnos már-már mindennapjaink részévé váltak.

Éppen ezért Karin Olofsdotter budapesti svéd nagykövet beszédében kiemelte, hogy „az antiszemitizmus, a rasszizmus és az intolerancia elleni küzdelem mindenkinek a kötelessége”. Emlékeztette a hallgatóságot arra is, hogy: 70 éve történt a magyarországi holokauszt, amikor a 32 éves svéd diplomata, Raoul Wallenberg azzal az egyetlen céllal jött Budapestre, hogy minél több bajbajutott zsidó életét mentse meg. Végül több mint tízezer embert sikerült kiszabadítania a nácik kezéből.

Bódis Kriszta író, filmrendező, aki tavaly vette át a díjat, többek között arról beszélt, hogy a Wallenberg-díjjal elismerik a kitüntettek addigi tevékenységét, viszont ez egyúttal arra is kötelezi őket, hogy a továbbiakban is folytassák munkálkodásukat, legyenek méltók az embermentő ügy szolgálatára.

A Jákim Stúdió Színházi Társaság folytatja az embermentő szolgálat üzenetének továbbadását, többek között, a Stand by me – „Egymásra utálva” című darabjával, mely például olyan izgalmas témákat boncolgat, mint a szegénység-gazdagság, s hitelesen próbálja bemutatni a hajléktalanok életét.

Forrás: http://archivum.baptist.hu/hu/hirek/nagyvilag/a-jakim-studio-szinhazi-tarsasag-raoul-wallenberg-dijat-kapott/